sobota 31. května 2014

Nepodceňuj běh a inspiruj se mými radami!

Běh se stal v poslední době mojí obrovskou vášní, která doprovází mojí snahu o zdravý životní styl a doplňuje mé cvičební workouty. Je to takový zdravý způsob pohybu, kdy si vytřídíte všechny své myšlenky, zapomenete na stres a pokud zrovna nemáte sluchátka v uších, jediné co slyšíte, je dupání o zem. Každopádně běh by se neměl podceňovat a tak, jako musíme správně dělat dřepy (čímž si je i usnadníme a půjdou nám lépe) si zjednodušíme běh tím, že pro něj vyhledáme vhodné oblečení, způsob běhání, apod.

Hudba
Vlastně neznám nikoho, kdo by při běhu neměl sluchátka v uších. Hudba svým způsobem ušním bubínkům samozřejmě škodí, ale zároveň je výhodná v tom, že pokud nemáš síly a kuráž, dej si na playlist nějakou energickou písničku, která tě přiměje běžet až do konce a dát do svých posledních metrů co nejvíce sil.

Správné držení těla
Běžet a máchat rukama není zrovna správný způsob, jak zlepšit svojí fyzičku. Lokty drž při těle a rukama pokrčenýma do pravého úhlu pohybuj v rytmu nohou. Určitě víš, co mám na mysli a tudíž je potřeba jít do toho! Je dokonce dobré běhat přes špičky, nikoliv přes paty. Nohy tě pak budou méně bolet a budeš mít více sil. Ale pozor, nesmíš to přehánět, protože by zvrklý kotník uprostřed lesa nemusel být nic dobrého.

Motivace
Sledovat při běhu motivační obrázky jistě není zrovna nejlepší, protože je dobré se soustředit na cestu a hlídat si, kam šlapeš. Rozhodně je ale fajn si nastavit časovač a každý týden si snižovat více a více minut, které ti chybí do cíle. Takže si třeba nastav časovač tak, že do 25 minut musíš uběhnout 4 km, druhý týden to sniž např. na 23 minut, ... Takhle můžeš postupovat dále a dále, i když tedy nevím, zda-li by někdo dokázal např. za 10 minut 4 km uběhnout. :-)


Pohodlné oblečení
Fintit se na běhání je samozřejmě nesmysl, ale rozhodně nemusíš držet podmínku, že na běhání se berou pouze ošoupané boty s tepláky. Pokud chceš opravdu vsadit na pohodlí a nechceš se trápit při běhu tím, že se ti tepláky zařezávají do zadku, vezmi si cokoliv pohodlného. A co se týče bot, rozhodně si neber kecky s plochou podrážkou.

Nezastavuj!
Lepší je vždy běžet klidně pomaličku, hlavně nezastavuj. Samozřejmě pokud nebudeš moc dýchat a nebude ti dobře, nemuč se a zpomal. Jdi třeba rychlochůzí, ale nezastavuj. Tvé tělo se potom najednou unaví a vypne a tobě bude dělat opravdu velký problém pokračovat dál.

Raději sama
Společnost při běhání je rozhodně příjemná, ale pokud chceš jít běhat s kámoškou z důvodu krafání, raději zajděte na kafe. Běh je od toho, aby sis "odpočinula" od stresu, zlepšila kondičku a soustředila se na to, co děláš. Vždy je totiž důležité se při jakékoliv sportovní aktivitě soustředit na cvik, který zrovna provádíš, protože pak se může stát, že jej bude dělat špatně a tím je ti celé cvičení nebo samotný běh k ničemu. Naštěstí to u běhu není tak intenzivní, ale přesto je lepší běhat v klidu.

Správně dýchej
Na začátku tvé trasy si urči tempo, kterým budeš dýchat po celou cestu. Já se například po každých dvou krocích nadechnu nosem a při následujících dvou krocích dvakrát vydechnu pusou. Zdá se to možná nesmyslné, ale vyhneš se tím nepříjemnému "píchání" v břiše a lépe cestu tak zvládneš. Protože většina má problém právě s nedostatkem kyslíku.

Tak jo, doufám, že tímto článkem jsem ti objasnila, že běh rozhodně není dobré podceňovat a neměl by se brát na lehkou váhu. A co ty? Máš nějaký rady, které ti pomáhají?

Žádné komentáře:

Okomentovat