neděle 11. května 2014

Svěř se s problémy co nejdříve!

Článek si také můžeš přečíst ZDE!

Strach z prohry, strach z neúspěchu, strach z odmítnutí a strach z negativní reakce má každá z nás. Denně, možná každou hodinu, minutu... Jenže z čeho všeho tyto obavy vyplývají? Na to se dnes podrobněji zaměříme a navzájem si pomůžeme v tom, jak se přestat bát těchto negativních vlivů.

Špatná rozhodnutí, příležitosti nebo lži mohou přimět člověka, aby se bál reakcí ostatních lidí nebo svých protějšků. Častokrát se ti může stát, že se rozhodneš tak, jak se to nelíbí tvému protějšku nebo i tvým rodičům, ale bojíš se jim to říct. Stačí pouhé pokažení testu, které v tobě vyvolá obavy. V hlavě se ti míhají myšlenky "Mám to říct, nemám to říct?" a začneš oznámení nepříjemné věci, odkládat.

Všechny samozřejmě víme, že takový přístup nepřináší jak dobrotu, tak ani zlepšování mezilidských vztahů, protože čím později se tví blízcí o nepříjemnosti dozví, tím hůře budou reagovat.

Každá nepříjemnost, která by se ostatním nemusela zamlouvat, musí být vyřčena, a to co možno nejdříve. Obava z reakce je naprosto normální a všední chování člověka. Všechen ten strach zmizí ihned po tom, co se se vším svěříš. Takže pokud tě nyní něco trápí nebo jsi provedla nějakou lumpárnu, neváhej a jdi se svěřit, komukoliv. Neboj se následné reakce, protože právě obavy tě budou nutit k ustoupení od důvěry.
A jak by mělo takové svěřování nebo prosté oznámení vypadat? Zkus jít na to trošku chytře a nejprve si rozvrhni, čím začneš jako první. Pokud se jedná o oznámení nepříjemnosti tvé mamce nebo taťkovi (komukoliv z příbuzných), udělej např. nějaké domácí práce, kterými si to předčasně "vyžehlíš" a zlepšíš tím dotyčnému náladu. Potom jdi rovnou na věc. Nasaď trochu zklamaný tón, smutný výraz a pomalu s tichým hlasem se svěř. Pokud začneš sledovat, že se tvá mamka začíná zlobit, začni slibovat. Důležité ale je neslibovat do "halelůja" pro nic za nic. Nebuď sobecká a sliby dodrž, pokud máš pětku z matiky, slib, že si jí opravíš a dělej pro to opravdu maximum. Získáš si tak v mamce nebo taťkovi důvěru a příště na takovou nepříjemnost budou reagovat mírněji.

Počítej s určitými tresty, které mohou následovat. Věř, že rodiče nebo kdokoliv jiný vše dělá pro tvé dobro, protože např. díky domácímu vězení si uvědomíš, že je dobré situaci napravit a místo lítání venku procvičíš právě matiku!


Fíglů na vyžehlování restíků, problémů a nepříjemností je spousty a ty na ně jistě přijdeš, protože jsou to naprosto všední problémy, které má každá z nás. Tak seber síly, zvedni zadek a svěř se!

Více informací a novinek na mé facebookové stránce!

Žádné komentáře:

Okomentovat