neděle 23. srpna 2015

Kontroverzní téma: Hashtag #nohate!

Tak schválně, kolik z vás denně navštíví stránku youtube nebo facebook? Ta cifra by rozhodně nikoho nepřekvapila, protože tyto dvě sociální sítě se stmelily s mnohými z nás. Někteří jsou jimi trochu více posedlí, jiní je používají za nějakým účelem. 


Já jsem na youtube dennodenně, už jen kvůli mým videím, u kterých se dívám na počet zhlédnutí, kontroluji stav odběrů, protože je přeci jen krásné sledovat, jak ta naše cifra stoupá. Ale i na facebook se častokrát za den podívám. Co mě ovšem mnohokrát dostane do kolen, a za co mám chuť pokaždé spáchat apokalypsu, je hashtag #nohate.

Každý k tomu máme subjektivní názor, vlastně ani nejde tuhle menší problematiku objektivně posoudit vzhledem k tomu, že na to máme každý jiný názor. Pro ty, kteří se s tímto termínem ještě nesetkali, hashtag #nohate znamená, že zkrátka nechcete svým názorem určitým způsobem člověka srazit ke dnu nebo nejhůř ho nějak slovně napadat. A právě význam tohoto „pojmu“ si v poslední době málokdo uvědomí.



Zkuste si přečíst pár komentářů, dejme tomu pod videem Goga, tedy nejpopulárnějšího českého a slovenského youtubera, který má již přes milion odběratelů a svými videi může na každého udělat jiný dojem. A právě dojem, který může být pro diváka ať už kladný či záporný, sledující vyjádří v komentáři. A ti, kterým se video nezalíbí, ve svém komentáři většinou napíšou daný důvod. A pod to hashtag #nohate.

A teď přijde ta daná otázka: „Proč komentáře, kterými se snaží divák dát najevo svůj názor na video, které se mu tolik nezalíbilo, nemohou být napsány bez tohoto hashtagu?“.


Proč v dnešní době máme dojem, že vše, co zkrátka kritizujeme (avšak tak jak se má, ne ve smyslu „Jsi hnusná, proto nedávám odběr“), je automaticky hrubé slovní napadení toho, který svou tvorbou se snaží obzvláštnit youtube scénu? I já, sice jako méně známá youtuberka, dokážu snést kritiku a rozhodně bych se nebránila slovy „Nehejtuj mě“. Zkrátka a dobře vím, že ne každému mohu být sympatická a rozhodně se svými videi nevyjdu vstříc všem, kteří mě sledují. A proto jsem tento hashtag nikdy nepoužila ani v komentářích svých.


Takže není potřeba se osobně hájit tímto pojmem, youtubeři nebo bloggeři pochopí, že nejde o „hejt“ (pokud to samozřejmě není urážející komentář), ale o subjektivní kritiku, kterou dokonce oceníme! To, co se vám nemusí na videích či článcích líbit, můžeme příště vylepšit a tím více vyjít vstříc vám a vašim přáním. Takže se nebojte psát svůj názor a nepodepisujte se tímto hashtagem, raději hoďte na konec komentáře nějakého hezkého smajlíka. J

Žádné komentáře:

Okomentovat